söndag 11 mars 2007

Inget är lätt

Senaste veckan har man kunnat läsa både lite här och var att det effektivaste sättet att gå ner i vikt, i alla fall om man är kvinna, är Atkinsdieten. Den innebär att man kan frossa i fett och proteiner men inte äta några kolhydrater. Jag har iofs hört att man blir rätt trögtänkt under dieten pga kolhydratbristen och varför det funkar kan man ju alltid spekulera om, men inte idag.
Dagens fråga är istället hur man skall tolka kaloriinnehållet i våra livsmedel. På filpaketet står det t.ex. 60 kcal/100g, men vad betyder det egentligen? Är det så mycket som kroppen som mest kan ta upp, eller är det vad medelsvensson tar upp om han följer en medeldiet, och vad är då standardavvikelsen på det? Eller motsvarar det den mängd fett som bildas på kroppen, om man inte förbränner det, borträknat den energi som går åt att omvandla det till fett först, eller nån annan av tusen olika varianter? Och varför har man informationen där överhuvudtaget om omständigheterna spelar så stor roll? Den som vet svaret på nån av dessa frågor får gärna svara.

2 kommentarer:

Laanna sa...

Jag har hört att man blir rätt dålig i magen av Atkins...på grund av fettet!

Anonym sa...

Hmmm... ytteligare en manlig och kvinnlig skillnad. Såna här "små funderingar" är vad som uppfyller hela din vardag medan jag är förundrad över hur i hela fridens namn det har hunnit ansamlats så j-la mycket damm överallt redan. Jag städade ju hela husetväldigt noga alldeles nyss... (kändes det som)/fru y.