onsdag 30 januari 2008

Konkret exempel i en vidare fråga

Användningen av antibiotika ökar i Sverige.

Tycker du att folk ska få knapra antibiotika när dom känner för det ?...Förmodligen inte !

Tycker du att DU skall få knapra antibiotika när du känner för det ?... Den frågan är omöjlig att svara nej på !

Det är något som inte stämmer här!

4 kommentarer:

Peter Madison sa...

När det gäller just anitbiotika så utkämpas ett krig där just nu. Precis som du säger så äter vi mer och mer antibiotika, och ibland helt i onödan vid minsta lilla förkylning. Problemet som uppstår vid för ett för ofta intag av antibiotika är att baciller och virus blir resistenta och att antibiotikan blir helt verkningslös.

I förlängningen betyder det att vårt immunförsvar bli sämre och vi blir sjukare fortare, oftare och längre. Läkemedelsindustrin måste lägga ner mer krut på att hitta effektivare medel fast det egentligen inte skulle behövas. Och dom otäcka bacillerna är ju inte dummare än att de utvecklas de med...

Om ett par år kan du och jag, precis som i USA, knalla in på vilken "drugstore" som helst och köpa antibiotika vilken tid som helst på dygnet när lilla Olle ligger och hostar och kanske bara är lite förkyld. Vad händer? Jo, Olles immunförsvar kommer vara helt väck när han blir vuxen och kommer vara sjuk oftare än någon som inte slurpade i sig en massa antibiotika i tid och otid.

Så för att svara på frågan så tycker jag faktiskt inte att jag ska få äta antibiotika precis när jag vill. Inte för att det eventuellt skulle inskränka på min personliga frihet utan för att det finns andra som vet att inte äta det när det egentligen inte behövs. För hälsans skull helt enkelt.

Som både du och jag vet så finns det människor därute som inte är "smartare" och tror att antibiotika är bättre än att bara ligga och vila ut tex en förkylning. Vad är felet med att "skydda" dessa?
Du och jag som vet att inte mumsa antibiotika till frukost kan ju köpa det under omständigheter visserligen är lite besvärligare men finns att tillgå under kontrollerade former...kanske låter otäckt men på sikt tror jag det är bra för alla!

Antibiotika dök upp på många ställen i den här texten ser jag...inte mindre än 10 gånger!! Du ser, helt verkningslöst...;)

Anonym sa...

Peter: Självklart är det bra att andra inte mumsar piller av just den anledningen du nämner men du kan ju inte för det säga att du inte vill mumsa när du vill mumsa för då vill du ju egentligen inte mumsa.
Sen tycker jag mig återigen märka tendensen till att du vet vad som är bäst men andra inte är "smartare" än att de behöver nån som bestämmer åt dem.

Decodern passade inte förresten. Kommer förbi med den vid tillfälle. /T

Peter Madison sa...

Med andra "mindre smarta" så menar jag ju naturligtvis inte att de är korkade utan de som av nån anledning inte vet bättre. Det kan bero på sjukdom av olika slag, förståndshandikappade...you name it.

Att inte vilja se till dessa och låta dom vara on their own kan jag tycka är lite elakt...men det är ju jag det...

Du och jag klarar oss alltid.

Laanna sa...

Kanske lite sent att säga nåt i den här diskussionen, MEN...

...som jag har förstått det finns det inte bara en risk att bakterier blir resistenta med antibiotika, utan också att antibiotikan slår ut alla godartade bakterier, vilket gör att svampar och annat otyg får lättare att växa till sig i tarmen.

När det gäller att släppa antibiotikan fri tror jag inte det är så enkelt som att säga att bara kommer att knapra när helst de vill bara för att den blir receptfri. Den säljs ju bevisligen fritt på apotek i andra länder, bland annat i USA som ni nämner.

De sålde receptfri antbiotika på apoteken i Spanien när jag bodde där och vad jag märkte så gick inte alla runt och käkade pencillin hela tiden. Dels kanske för att den såldes bakom disk av kunniga apotekare. Sen misstänker jag att spanjorerna inte har samma tradition att alltid framhålla att antibiotika är bästa lösningen, men det är inget jag har belägg för.